„Nu eu, copiii, ei sunt actorii principali” – așa a început discuția cu Ioan Gabriel, antrenorul care se ocupă de cei trei goalkeeperi din lotul Stelei: Horia Iancu, Claudiu Chiș și Andrei Voican. Ioan Gabriel este un produs al Stelei la rândul lui, cariera sa legându-se de clubul militar atât în perioada de juniorat, cât și în cea de antrenor la maturitate.

Interviul a fost publicat și în numărul 1 al programului de meci, realizat de Asociația Steliștilor 1947, pentru partidele disputate pe teren propriu de către echipa de fotbal CSA Steaua.

Care e impresia după primele două etape?

Stăm din ce în ce mai bine, sunt mulțumitoare rezultatele. A fost mai greu la început, pentru ei că sunt, totuși, copii și s-au întâlnit cu câteva probleme de joc. Ca să nu mai spun de presiunea galeriei și a spectatorilor, care sunt mulți și cei mai mulți dintre jucători nu au fost obișnuiți cu așa ceva. În rest, copiii sunt pe drumul bun și sper să se realizeze ceea ce s-a propus.

Ce v-ar mulțumi până la finele turului?

Concomitent, închegarea echipei și clasarea pe primul loc. Ne dorim foarte mult creșeterea jocului echipei și a valorilor individuale, care să ducă la promovare.

Iancu, Chiș și Voican, cei trei portari cu care lucrați zi de zi. Ne puteți spune câte ceva despre fiecare?

Sunt trei portari valoroși. Primii doi sunt deja maturi și unul e junior, care poate să crească. La Iancu și Chiș se vede experiența cu eșaloanele superioare, se vede maturitatea lor în evoluții. Iancu are știința jocului și emană o încredere atât jucătorilor, cât și antrenorilor, iar Chiș e jucătorul mai atletic, mai cu vână. Valorile sunt apropiate între ei doi. Voican este junior, dar junior de perspectivă și depinde numai de el care va fi evoluția lui ulterioară.

Care ar fi calitățile esențiale la un portar de top?

În primul rând, inteligența și gândirea în joc. Apoi ar mai fi tehnica, plasamentul bun, ieșirea inspirată la mingile din lateral și din față, anticiparea centrărilor. Atât Iancu, cât și Chiș au aceste baze, au experiența din eșaloanele superioare. Dacă gândești bine, îți poți masca și defectele, îți poți ușura și jocul prin modul cum anticipezi, cum organizezi jocul.

Ce-ar trebui să știe suporterii Stelei despre dvs.?

Sunt produsul Stelei, am jucat până la tineret la Steaua. Sunt crescut aici, am jucat 12 ani în Divizia A, patru ani la Jiul, cinci ani la Corvinul Hunedoara, trei ani la Rapid București. Ca antrenor am antrenat Sportul Studențesc în Divizia A, avându-i în echipă și pe Ioan Andone, Dan Petrescu, Gheorghe Mulțescu. Am fost 10 ani la FCSB, am antrenat Liga a II-a și a III-a. Experiența mea e bogată.

Ce amintiri vă leagă de Steaua, îndeosebi?

Au fost momente plăcute, atât ca junior, cât și ca antrenor. Satisfacția de a crește copiii, pasiunea pentru acest club – toate intră la lucruri frumoase.

Ceva ce ați realizat și e care sunteți mândru?

M-a bucurat enorm de mult că am avut posibilitatea să lucrez cu portari buni, care au reușit să se impună. Am marea bucurie de a fi contribuit la creșterea lui Ionuț Andrei Radu, actualmente portarul titular la lotul de tineret de la Inter. E printre cele mai mari satsfacții!

Lasă un răspuns