Dacă anul trecut a fost, mai curând, unul de stagnare în ceea ce privește recrutarea în domeniul IT, 2024 se anunță a fi unul de creștere, arată o analiză făcută de compania românească EXE Software. De altfel, estimările pentru perioada următoare indică o nevoie considerabilă de mărire a echipelor, de aproximativ 15-20%, așa încât până la finele anului s-ar putea ajunge la 150-160 de angajați. Printre obiectivele din 2024 se numără îmbunătățirea și eficientizarea alocării resurselor în cadrul proiectelor.

„Anul acesta se anunță două abordări contrastante în ceea ce privește recrutările în domeniul tehnologic: unele companii de IT continuă să se extindă și să-și crească echipele, în vreme ce altele apelează la disponibilizări.
În cazul nostru, nevoia de recrutare va fi mai mare față de până acum și vom miza în continuare pe planul de retenție al oamenilor. În 2024 am pășit încrezători, dat fiind că, anul trecut, compania a fost stabilă în ciuda incertitudinilor – s-a investit în continuare în oameni și nu s-a mers pe ideea de restrângere a echipei, ci s-au căutat și găsit soluții de a oferi colegilor de a lucra pe alte tehnologii în alte echipe, punându-se accentul pe ideea de reconversie profesională – practic, ne-am adaptat în orice situație, în ciuda presiunii economice și a modificărilor legislative. De asemenea, și din partea colegilor noștri a existat o stabilitate mai mare, oamenii alegând să rămână alături de companie”, a declarat Karina Tătui, HR Manager EXE Software. 

Dacă în domeniul IT se știe deja că lucrurile se schimbă foarte des, fiind una dintre cele mai dinamice industrii, recrutarea online rămâne, totuși, o constantă, după ce a prins avânt în ultimii ani. 
„Recrutarea s-a mutat în online, față de acum câțiva ani, ceea ce e un lucru foarte bun. Dacă acum un deceniu abia erau câteva companii care introduceau timid posibilitatea de a lucra o dată pe săptămână remote, acum totul poate fi full remote sau hibrid și să funcționeze perfect. Se pune foarte mult accent, în rândul candidaților și colegilor, pe a investi în dezvoltare profesională și certificări – avem mai multe întrebări pe partea aceasta, decât pe cea de beneficii materiale suplimentare, spre exemplu”, a mai completat reprezentatul EXE Software. Rolurile deschise, în prezent, în companie pentru angajare sunt Cloud Operations Engineer, Test Engineer, .NET Developer si Senior Software Developer.

Pentru a compensa modul de lucru hibrid și faptul că oamenii din companie nu se mai întâlnesc, ca odinioară, zi de zi la birou, evenimentele de grup își păstrează constanța pe agenda de obiective, de la ieșiri departamentale, până la petreceri tematice și teambuilding. 

Articol publicat și de Astăzi.ro, Forbes, InfoBursa, ITchannel, NewsNow, Profit, ȘtiriDinSurse, „Ziarul Financiar” și ZF Corporate.

Despre EXE Software
EXE Software este una dintre cele mai mari companii românești de IT din țara noastră, fiind înființată în anul 2001 și având produse și servicii livrate în cinci din cele șapte continente din lume. Organizația este specializată în furnizarea de soluții și servicii IT de tip enterprise, susținând îmbunătățirea performanțelor și eficienței proceselor de business din interiorul fiecărei companii din portofoliul său de clienți. Cu peste 200 de proiecte la activ, EXE Software este partener certificat Microsoft Gold și și-a clădit reputația dezvoltând și implementând soluții pentru data management, resource management, workflow management, field data collection și data analysis.